Autoboard

Het board met alles over auto’s

Zelf banden wisselen

Zelf banden wisselen
Wanneer je merkt dat de banden van de auto nodig verwisselt moeten worden, kun je natuurlijk altijd een afspraak plannen bij een garage. Autogarages zijn alleen helaas niet 24 uur per dag geopend en daarnaast kost het natuurlijk wel geld om dit bij een autogarage te laten doen. Wanneer je handig bent en ervaring hebt kun je ook proberen om het zelf te doen. In deze tekst gaan we kijken naar hoe je eventueel zelf de banden van de auto kan wisselen.

Voorbereidingen

Net als bij een hoop andere werkzaamheden is het belangrijk om voldoende voorbereidingen te treffen. Zorg ervoor dat je alle benodigde spullen al hebt voor je de band wil gaan wisselen. De spullen die je in ieder geval nodig hebt, zijn: Een krik, een wielsleutel, een momentsleutel en natuurlijk de nieuwe band. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt en nog belangrijker: zorg dat je op een veilige plek bent. Er gebeuren veel ongelukken in het verkeer en wanneer je op een drukke snelweg staat, is het belangrijk dat je dus duidelijk laat blijken dat de auto stil staat. Wanneer je alle voorbereidingen hebt getroffen kan het wiel verwisseld worden.

Banden kun je makkelijk zelf verwisselen

Zelf banden wisselen

Begin met het kruislings losdraaien van de wielbouten. Zet vervolgens de krik onder het voertuig en krik het voertuig hiermee omhoog. Verwijder dan de wielbouten die je al losgedraaid hebt van het wiel. Neem het wiel van de wielas en leg het wiel op een veilige plek neer, bijvoorbeeld onder de auto. Zet het nieuwe wiel op de as en plaats deze. Haal het oude wiel weer weg en laat het voertuig langzaam weer naar beneden zakken. Zorg ervoor dat je de wielbouten weer kruislings vastzet en de band is verwisseld. Belangrijk nog om te controleren is de luchtdruk van de banden. Wanneer je zeker weet dat de banden goed vastzitten, is het dus handig om even langs te gaan bij een tankstation en de luchtdruk van alle banden te controleren. Ook kun je dan nog even rustig kijken of de banden goed vastzitten en het wisselen goed is gegaan.

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *