Autoboard

Het board met alles over auto’s

Winterbanden in Duitsland

Winterbanden in Duitsland

Aangescherpte regels

De regels voor winterbanden in Duitsland zijn vanaf 1 januari 2018 aangescherpt. Winterbanden met alleen een M+S logo (de M staat voor modder en de S staat voor sneeuw) zijn niet langer genoeg. Winterbanden moeten in Duitsland nu ook beschikken over het Alpine-symbool (een berg met een sneeuwvlokje).

Overgangstermijn

Er geldt een overgangstermijn. Rijd je door Duitsland met winterbanden zonder Alpine-symbool? Dat mag tot 30 september 2024, mits de banden voor 31 december 2017 zijn geproduceerd.
Winterbanden in Duitsland
Winterbanden zijn voor je eigen veiligheid, en dat van anderen

Winterbanden

Wanneer er zich echt winters weer voordoet, zoals sneeuw ijs, gladheid, dan is het sowieso verplicht. Indien je dit niet doet en met gewone banden rijdt, dan riskeer je een boete. Het gaat toch ook om je veiligheid. In sommige gevallen kan je aansprakelijk gesteld worden en dan kom je er slechter uit. Deze winterbanden zijn gekenmerkt door het sneeuwvlok-symbool en zijn dus duidelijk herkenbaar. Er bestaan enkele regelingen voor diverse bandentype.

Het kan dus best gebeuren dat je in Duitsland met zomerbanden rijdt, maar als je grip verliest, dat voel je, ben je sowieso verplicht om te veranderen naar winterbanden. Een accident is snel gebeurt. Ook al ben je niet in fout en ligt de schuld niet bij jou, doordat je zomerbanden hebt, is het voor de Duitse wetgeving al een hele tekortkoming en zien zij dit als een grove fout. Ze zullen dan ook alles uitpluizen en kijken of je wel antivries en schone ruiten hebt en of de sproeiers voldoende werken. Goed voorbereid zijn is dus de boodschap.

Sneeuwkettingen op winterbanden

Winterbanden is al een goed principe om te hanteren bij sneeuw in Duitsland. Maar hoe zit het dan met sneeuwkettingen? Winterbanden hebben is blijkbaar niet altijd voldoende. Misschien rij je wel door bergwegen waar een bord staat dat het verplicht is om sneeuwkettingen te hebben. Let wel op, deze kettingen zijn niet bedoeld om lange afstanden mee te rijden. Noodzakelijk hier traag mee rijden, maximum 30 km/u. In sommige bergachtige gebieden zijn ze verplicht, dus ook weer goed checken.

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *