Autoboard

Het board met alles over auto’s

Wanneer is er sprake van bijtelling?

Wanneer is er sprake van bijtelling?

Iedereen die een ‘auto van de zaak tot zijn beschikking heeft, krijgt te maken met de auto bijtelling. Een vastgesteld percentage van de catalogusprijs van de auto wordt hierdoor bij het fiscale loon bijgeteld. Sinds 1 januari 2016 zijn de regels veranderd waardoor er nog maar drie in plaats van vier verlaagde bijtellingspercentages zijn. Hierbij wordt gekeken naar de uitstoot van grammen CO2 per gereden kilometer.

Hoe hoog is de auto bijtelling

Alle auto’s met een uitstoot waarde hoger dan 106 vallen per 2016 in het 25% tarief. Zuinige wagens met een uitstoot tussen de 51 en 106 gram krijgen 21% bijtelling. Semi-elektrische auto‘s tussen de 1 en 50 gram uitstoot zijn goed voor 15%, terwijl volledig elektrische aangedreven wagens de laagste bijtelling hebben van slechts 4%.

Hoe lang is het bijtellingspercentage gegarandeerd

Het bijtellingspercentage blijft vanaf de op naam zetting van het kenteken 60 maanden gegarandeerd. Dit is belangrijk omdat in de plannen, die overigens politiek door de Eerste en Tweede kamer nog niet zijn goedgekeurd, staat dat het algemene tarief naar 22% gaat en de zuinige auto’s met een uitstoot tussen de 51 en 106 per 2017 ook onder dit tarief gaan vallen. Vanaf 2019 gaan ook de semi-elektrische voertuigen omhoog naar 22% waardoor alleen de volledig elektrisch aangedreven wagens een tarief behouden van 4%.

Kan ik een zakelijke auto rijden zonder bijtelling

Ook in de nieuwe plannen is het mogelijk om de zakelijke auto zonder bijtelling te bezitten. Hij mag dan op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden worden gebruikt waarbij er een rittenadministratie moet worden bijgehouden en een digitale ‘verklaring geen privégebruik auto’ bij de belastingdienst wordt ingediend. Bezitters van bestelauto’s zijn niet verplicht een rittenadministratie bij te houden en hebben voldoende aan de verklaring. Voor beiden geldt dat woon-werkkilometers gezien worden als zakelijke kilometers dus niet moeten worden bijgehouden

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *