Autoboard

Het board met alles over auto’s

Veiligheid in de garage

Veiligheid in de garage

Bij een garage wordt gelijk gedacht aan auto’s. Maar is het niet gek dat veiligheid niet een van de eerste woorden is dat in je opkomt? Er wordt tenslotte gewerkt met grote objecten en gereedschappen. Wat is er dan allemaal te doen om de veiligheid in een garage te vergroten?

Kleding

Aankomen in een simpel shirtje en korte broek is niet de bedoeling in een garage. Vaak is een overall voorgeschreven. Hiervoor kun je niet of moeilijk aan machines of auto-onderdelen blijven haken. Daarnaast is het ook een handig kledingstuk, omdat er veel zakken in zitten. Ook moet er gedacht worden aan schoenen. Als er iets zwaars op je voeten valt kan het met normale schoenen slecht aflopen. Veiligheidsschoenen hebben een versterkte neus, waardoor dit de klap tot een hoog gewicht kan opvangen. Als laatste is het ook belangrijk om geen sieraden om te hebben. Niet alleen omdat je kan blijven haken, maar ook omdat sieraden stroom geleiden. En dat is natuurlijk levensgevaarlijk als je met autobedrading werkt.

Gereedschap

In een garage wordt met zwaar gereedschap gewerkt. Daarom is ook de veiligheid hierbij belangrijk. Ten eerste komen we weer uit op de kleding: draag een veiligheidsbril en oorkappen waar nodig. Ook de bescherming die bij de gereedschappen komt moet je gebruiken. Vaak zitten er beschermingskappen bij bijvoorbeeld een slijper, zodat het slijpsel niet alle kanten opspringt of bij een boor, zodat je er niet per ongelijk tegenaan kan lopen. Denk ook aan de brug en dat de afrijdbeveiliging aan staat, gebruik niet alleen een krik en zo zijn er nog vele andere dingen te bedenken.

Vloeren

Heb je wel eens goed gelet op de vloer in een garage? Deze moet namelijk ook aan strenge eisen voldoen. De vloer moet droog en egaal zijn, er mogen geen beschadigingen zijn, het oppervlak moet schoon zijn en het liefst ook stofvrij. Gelukkig zijn de meeste van deze eisen een stuk makkelijker te voldoen door middel van een coatingvloer. Niet alleen is deze vloeistofafwerend, egaal en dus makkelijk schoon te maken. Maar ook ziet een mooie glanzende garagevloer er een stuk professioneler uit dan een betonnen vloer met beschadigingen.

Overige punten

Naast deze veiligheidseisen, zijn er ook nog andere dingen om op te letten die in de ARBO zijn opgenomen. Zorg bijvoorbeeld dat je zware dingen op de juiste manier tilt en als het te zwaar is je een hulpmiddel gebruikt, of het met zijn tweeën doet. Het is de taak van de werkgever om de juiste uitleg te geven over fysieke taken en dit ook te waarborgen. Zorg ook dat er genoeg luchtcirculatie is. Vooral uit dieselmotoren komen veel schadelijke gassen. Deze dienen afgeschermd te worden met een filter en er moet genoeg doorluchting zijn in de garage zelf.

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *