Autoboard

Het board met alles over auto’s

Transport en logistiek

Transport en logistiek
Een wereld zonder transport en logistiek is niet meer weg te denken. De stoel waar jij dit artikel nu op zit te lezen, is bijvoorbeeld getransporteerd. Meerdere malen zelfs. En voor dat die stoel getransporteerd kon worden werden de grondstoffen ervan getransporteerd naar de fabriek waar het geproduceerd is. Alles wordt getransporteerd, en zonder transport staat de wereld gewoon stil. Transport en logistiek zijn van zo’n groot belang, dat het niet verkeerd is om daar iets vanaf te weten. Wat verstaan we nou onder transport, en wat verstaan we onder logistiek?

Wat verstaan we onder transport?

Dit is in principe heel erg eenvoudig te definiëren, want transport is simpelweg het vervoeren van materie of personen van de ene locatie naar de andere. Je hebt dus goederentransport en personenvervoer. Beide vormen kunnen uiteraard op verschillende manieren worden gerealiseerd: per land (wegvervoer), per zee of per lucht. Er gaan dagelijks talloze vrachtauto’s, (vracht)vliegtuigen, boten, schepen, bussen, taxi’s enzovoorts erop uit om iets of iemand van het ene plek naar het andere te brengen. Hier komt ook van alles bij kijken. Er zijn namelijk overal regels voor opgesteld om alles zo veilig en eerlijk mogelijk te laten gebeuren. De douane heeft het daardoor best druk…

Vrachtwagens worden veelvuldig gebruikt in de tansport en logsitiek

Wat verstaan we onder logistiek?

Logistiek betekent veel meer dan enkel het transport van A naar B. Je kunt het zien als een verzamelnaam voor alles wat erbij kijken komt. Denk hierbij aan alle planning eromheen, de algehele organisatie en uitvoering ervan. De hele logistieke ketting bestaat uit de inkoop van grondstoffen tot eindproduct gearriveerd bij de consument. Hier komt dus zoveel bij kijken. Denk hierbij ook aan de op- en overslag en de algehele distributie. Omdat dit al een heel proces op zich is, is het de kunst om dan de kosten zo laag mogelijk te houden en zo efficiënt mogelijk te werk te gaan. Tegenwoordig wordt er in de logistieke wereld veel gedaan met het Lean Six Sigma methodiek. Hierbij wordt gekeken naar wat de klant belangrijk acht en tegelijkertijd wordt er bespaard op allerlei processen. Alle ‘waste’ (verspilling) wordt ook nog eens geminimaliseerd. Dit is een duidelijke win-win situatie. Tegenwoordig, met de verschrikkelijk grote concurrentie onder de grote logistieke dienstverleners, kom je hier ook niet onderuit. Je moet wel zo efficiënt en zo slim mogelijk te werk gaan, mocht je nog iets willen verdienen. Het is een harde, maar o zo belangrijke wereld!

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *