Autoboard

Het board met alles over auto’s

Telefoneren tijdens het rijden

Telefoneren tijdens het rijden

Telefoneren tijdens het rijden is nog niet zo heel lang mogelijk. In de jaren 80 werden de eerste voorzichtige stappen gezet. Om te kunnen bellen vanuit de auto, had je een flinke installatie nodig. Het leek een beetje op een militaire radio zoals die in Vietnam gebruikt werd. Het apparaat bestond uit een grote basis unit en een handheld unit die met een krulsnoer aan de basis unit verbonden was. Telefoneren tijdens het rijden was niet voor de gewone man. Het was voorbehouden aan hoogwaardigheidsbekleders en succesvolle zakenmensen.

GSM

Eind jaren 90 werd de bekende GSM beschikbaar voor iedereen. Dit betekende ook dat het veel gemakkelijker werd om tijdens het rijden te telefoneren. De GSM kon je gewoon in je hand houden. Sturen en schakelen deed je met je andere hand en als je een nummer wilde kiezen, hield je het stuur recht met je knieën. Het aantal ongelukken nam echter snel toe en in 2002 besloot de Nederlandse overheid het niet-handsfree bellen strafbaar te maken.

geen telefoon in auto
Een flinke boete voor het vasthouden van een telefoon tijdens auto rijden

Car kit

Hoe nu verder? Stoppen met telefoneren achter het stuur was geen optie. Er kwamen al snel verschillende car kits op de markt. De eerste modellen bestonden uit een houder waar de telefoon in geklikt moest worden. De telefoon maakte via de houder contact met een centrale module die een eigen luidspreker en microfoon had. Er waren ook uitvoeringen die aan de autoratio gekoppeld kunnen worden. Na verloop van tijd werd de GSM vervangen door een smart phone. De houder werd vervangen door een Bluetooth verbinding met het audio systeem van de auto. Een nummer kiezen kon met spraakherkenning. Wie had er nu nog een telefoon in zijn hand tijdens het rijden?

Smart niet zo smart

Met de opkomst van sociale media zoals Facebook en Whats-app die via de smart phone beschikbaar kwamen, nam ook het niet hands-free gebruik van de telefoon tijdens het rijden explosief toe. Niet om te bellen, maar om berichtjes te typen of foto’s en video’s te versturen. Het aantal ongelukken nam weer toe en de overheid kon niet anders dan het bestaande verbod aan te scherpen. Een telefoon in de hand houden tijdens het rijden is al genoeg voor een flinke boete.

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *