Autoboard

Het board met alles over auto’s

Je laatste kans op de lage bijtelling van 2015

Je laatste kans op de lage bijtelling van 2015

Het is bijna zo ver: op 1 januari 2016 vervallen de huidige bijtellingscategorieën en maken deze plaats voor nieuwe, duurdere klasses. Dat is niet zo mooi voor de leaserijder, die dit verschil uit eigen zak betaalt. Een uitstekende reden om, als je toch bijna toe bent aan een nieuwe leaseauto, nog vóór de jaarwisseling een nieuw leasecontract af te sluiten. Want als uw contract uiterlijk 31 december ingaat, profiteert u nog tot maximaal 2021 van de lage bijtelling van 2015. Op die manier bespaart u duizenden euro’s.

De verschillen zijn het grootst in de huidige 7% en 14% bijtelling categorieën. Dit zijn de hybride en schone auto’s met een CO2-uitstoot tot maximaal 82 gram per kilometer.

7% bijtelling in 2015 wordt 15% in 2016

De huidige 7% categorie bestaat voornamelijk uit hybride auto’s met een CO2-uitstoot tussen 1 en 50 gram per kilometer. Deze hele bijtellingsklasse verhuist straks naar een nieuwe categorie: 15%. Dat betekent meer dan een verdubbeling op de maandelijkse fiscale bijtelling. Wil je dus niet te veel betalen, dan is het zeker zinvol je auto met 7% bijtelling nog vóór 31 december te laten leveren. Slim inkopende leasemaatschappijen hebben populaire modellen vaak in een aantal uitvoeringen uit voorraad beschikbaar.

14% bijtelling in 2015 wordt 21% in 2016

Ook de 14% categorie gaat flink op de schop. Deze categorie beslaat nu nog de auto’s met een CO2-uitstoot tussen 51 en 82 gram per kilometer. Deze gehele categorie wordt straks samengevoegd met de huidige 20% categorie. En dus betaal je vanaf 1 januari over alle auto’s met een CO2-uitstoot van 51 tot 106 gram per kilometer het nieuwe 21%-tarief. Een behoorlijk verschil, want van lage bijelling is dan geen sprake meer. Zorg er dus voor dat je nog vóór 31 december aanspraak maakt op een nieuwe leasauto met 14% bijtelling.

Bijelling 2016 berekenen

De exacte hoogte van uw fiscale bijtelling hangt af van een aantal zaken. Vaststaande factoren zijn de cataloguswaarde van uw leaseauto en de bijtellingsklasse. De hoogte van uw bijtelling hangt vervolgens af van uw bruto jaarinkomen, een eventuele eigen bijdrage en eventuele niet-vergoede autokosten. Deze zijn per situatie verschillend.

Bent u bijna toe aan een nieuwe leaseauto en wilt u weten hoe veel verschil het maakt of u de auto in 2015 of 2016 laat uitleveren? Laat uw accountant dan voor u doorrekenen hoe groot de verschillen exact zijn voor uw situatie.

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *