Autoboard

Het board met alles over auto’s

Hulp bij het kiezen van je autoverzekering en inzittendenverzekering

Hulp bij het kiezen van je autoverzekering en inzittendenverzekering

Hoe zorg je ervoor dat je autoverzekering goed geregeld is? En wat houdt een inzittendenverzekering precies in? Het zijn allemaal vragen waar je als autobezitter mee te maken krijgt. In dit artikel geven we nuttige informatie over hoe je je autoverzekering en inzittendenverzekering kunt afstemmen op jouw persoonlijke behoeften.

De juiste dekking

Voordat je een autoverzekering afsluit, is het belangrijk om te weten wat voor dekking je wil hebben. Er zijn drie soorten dekking: WA, WA beperkt casco en WA volledig casco. In Nederland ben je verplicht om in ieder geval een WA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt alleen de schade die je met je auto aan een ander toebrengt. Met een WA beperkt casco-verzekering krijg je ook schade aan je eigen auto vergoed, bijvoorbeeld bij diefstal of brand. Met een WA volledig casco-verzekering heb je de meest uitgebreide dekking en dus ook de hoogste premie.

 

Om te bepalen welke dekking voor jou het meest geschikt is, kijk je naar de waarde van je auto. Bij een oudere auto is de premie voor een WA volledig casco-verzekering bijvoorbeeld vaak hoger dan de waarde van de auto. Als je auto nog geen vier jaar oud is, kun je echter beter wel kiezen voor de meest uitgebreide dekking.

Inzittendenverzekering

Een inzittendenverzekering is geen wettelijke verplichting zoals een autoverzekering. Toch is het verstandig om hier goed naar te kijken. Een inzittendenverzekering dekt namelijk de schade die jij (en je eventuele passagiers) oplopen bij een ongeval. Dit gaat dus verder dan alleen de schade aan de auto. Bij blijvend letsel krijg je met een inzittendenverzekering een hogere vergoeding dan met een gewone autoverzekering.

Het is belangrijk dat je autoverzekering goed geregeld is
Het is belangrijk dat je autoverzekering goed geregeld is

Eigen risico

Bij veel autoverzekeraars kun je zelf het eigen risico bepalen. Dit is het bedrag dat je zelf betaalt als je schade hebt aan je auto. Een hoger eigen risico betekent een lagere premie en andersom. Bedenk van tevoren goed of je dit risico wil nemen. Als je weinig spaargeld hebt, kun je beter kiezen voor een lager eigen risico.

Korting

Als je langere tijd zonder schade rijdt, kun je bij veel verzekeraars korting krijgen op je premie. Het is dus belangrijk om goed na te denken voordat je schade claimt. Soms is het voordeliger om kleine reparaties zelf te betalen. Daarnaast zijn er vaak extra kortingen voor jongeren, mensen die weinig kilometers rijden of als je ook andere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar hebt afgesloten.

Overstappen

Als je verzekeraar je premie verhoogt, is het goed om te kijken of het elders goedkoper kan. Overstappen naar een andere verzekeraar kan financieel gunstig zijn. Let er hierbij wel op dat je niet direct je oude autoverzekering opzegt voordat je een nieuwe hebt afgesloten. Je moet namelijk altijd verzekerd zijn.

 

Door de juiste dekking te kiezen, een inzittendenverzekering af te sluiten en te kijken naar het eigen risico, kun je zorgen voor een passende autoverzekering. Het is de moeite waard om hier goed onderzoek naar te doen, zodat je niet onverzekerd de weg op gaat. Vergeet ook niet om te kijken naar kortingen en om regelmatig te vergelijken of je nog wel bij de juiste verzekeraar zit. Zo kun je geld besparen zonder dat dit ten koste gaat van je dekking.

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *