Om het verkeer in Nederland zo veilig en overzichtelijk mogelijk te houden zijn er verkeersregels opgesteld. Overtreed je een van deze regels, dan krijg je een boete. Terecht natuurlijk, tenzij je onschuldig bent. Hieronder lees je wat je ertegen kunt doen.
Een verkeersboete aanvechten, kan dat?
In Nederland worden er per jaar zo’n 10 miljoen verkeersboetes uitgeschreven. Het zal je dus niet verbazen dat er regelmatig fouten gemaakt worden. Maar op het moment dat we een boete in de brievenbus krijgen, wordt er vaak onterecht gedacht dat we deze hoe dan ook moeten betalen.
Is de boete onterecht uitgeschreven? Dan kun je deze aanvechten. Je kunt dit zelf regelen door het bezwaarschrift digitaal in te dienen. Hierbij wordt er dan gevraagd om bewijs mee te leveren. Zorg dus voor voldoende en duidelijk bewijs. Je krijgt vaak maar een kans om je boete aan te vechten en ruimte om de discussie aan te gaan is er niet.
Heb je hier echter geen tijd voor of vind je dit te lastig? Dan kan een instantie als Boetejuristen je hierbij helpen. Op basis van no cure, no pay helpen zij om een verkeersboete aan te vechten. Krijg je gelijk? Dan betaalt de overheid de kosten. Win je niet? Dan neemt Boetejuristen het verlies op zich en betaal jij niets voor de geleverde diensten.
Bezwaarschrift bij rood licht
Door rood licht rijden wordt in Nederland zwaar bestraft. Met € 230,- is het een van de hoogste verkeersboetes en valt het in dezelfde categorie als niet handsfree bellen en bumperkleven. De reden dat deze overtreding zo zwaar bestraft wordt is dat het veel ongelukken veroorzaakt. Bovendien is de kans op een dodelijke afloop bij deze overtreding groot.
Ben je daadwerkelijk door rood gereden, dan is de bekeuring dus terecht en onontkoombaar. Is dit niet het geval of kon je niet meer stoppen? Dan is een boete van € 230,- niet terecht. Logisch dat je dit niet wilt betalen. Op zo een moment kun je ervoor kiezen om een en bezwaarschrift door rood licht rijden in te dienen. Ook hiervoor geldt dat je voldoende bewijs moet hebben om het tegendeel te bewijzen. Echter is het wel degelijk het proberen waard en de kans op slagen is zeker aanwezig.