Autoboard

Het board met alles over auto’s

Dakdragers voor de auto

Dakdragers voor de auto

De zomer komt eraan en langzaam maar zeker komen de vakantiekriebels. De vakanties zijn geboekt en nog even wachten voor dat we met zen allen de zon opgaan zoeken. Maar hoe krijgen we alles mee naar onze zonnige vakantiebestemmingen. Ondanks de grote auto lijkt het wel of we altijd te weinig plek hebben om al onze bagage mee te nemen. Een klein aanhangertje belemmert de snelheid wat we mogen rijden, maar de auto nog voller pakken is natuurlijk geen mogelijkheid meer. Opgekropt in de auto willen we ook niet voor meer dan een paar uur. De oplossing? Een dakdrager! Maar dakdragers komen in verschillende soorten en maten, dus waar moet je nou op letten?

dakdragers
Dakdragers zijn belangrijk, alvorens je een dakkoffer kan plaatsen.

Geschikte dakdrager

Allereerst moet je natuurlijk opletten of de dakdrager geschikt is voor je auto. Dit kan niet alleen per merk van de auto verschillen, niet alleen in het type of model van de auto, maar ook door de type dakrails of dat er überhaupt dakrails op zitten. Zo kan het zijn dat de zelfde type auto van hetzelfde bouwjaar wel of geen dakrails hebben. De type dakdragers zijn voor een glad dak, open dakrails en gesloten dakrails.

Glad dak

Een glad dak houdt in dat er geen zichtbare bevestigingsvoorzieningen aanwezig zijn. Beter gezegd het zijn auto’s waar geen dakrails aanwezig zijn. Hierdoor zullen de dakdragers voor een glad dak bevestigd moeten worden in de deuropening. Deze dakdragers plaats je boven op de auto en wordt vervolgens tussen de deuren en de dakrand geklemd. Doordat deze dakdragers zijn voorzien van gecoate klemplaten of rubberen blokken krijg je geen krassen in je lak.

Open dakrailing

Bij een open dakrails is de auto voorzien van twee dakrails, waarbij je je hand onder de dakrails kunt steken. De dakrails zijn in de lengterichting van de auto gemonteerd en op een aantal punten op het dak vastgemaakt. Open dakrails zijn veelvoorkomend bij stationwagens en SUV’s.

Gesloten dakrails

Net als bij gesloten dakrailing is de auto voorzien van twee dakrails in de lengterichting. Het grote verschil is dat geen ruimte is tussen de dakrail en het autodak. Hier kun je dus geen hand onderdoor halen. Gesloten dakrails worden ook flushrailing of geïntegreerde dakrails genoemd.

T-profiel

Ook hebben sommige auto’s een T-profiel. Een T-profiel is een sleuf in het autodak. Deze sleuf loopt in de lengterichting van de auto. Deze T-profiel wordt ook wel eens een T-track of een T-gleuf genoemd.

Dakkoffers

Alleen met dakdragers kom je niet zo ver, tenzij je alleen maar grote objecten wilt vervoeren. Als je kleinere spullen of de spullen droog wilt houden dan raad ik je aan om een dakkoffer erbij aan te schaffen. Dakkoffers komen ook in verschillende soorten en maten. Hier moet je opletten op de afmetingen en de bijbehorende inhoud. De inhoud bepaald hoeveel spullen je erin kwijt kan. Ook kan de vorm van belang zijn. De vorm kan namelijk te maken hebben met de luchtweerstand.

Hopelijk heb je nu alle informatie die je nodig hebt over dakdragers en dakkoffers, zodat je straks rustig naar je vakantiebestemming kan reizen!

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *