Mkb en eenmanszaken moeten op elke cent letten, dus daarom worden de voordelen van het kopen of leasen van een bestelwagen voor kleinere ondernemers uitgelegd.
Vooral kleinere bedrijven en zelfstandigen moeten op hun kosten letten en een bestelwagen ,of een kleine vloot daarvan, is een grote investering. Mkb’s hebben niet de koopkracht van grote bedrijven, terwijl eenmanszaken hun voertuigen uit eigen zak moeten betalen, dus het is van vitaal belang om het juiste type financiering te vinden.
Daarom worden hier de belangrijkste verschillen tussen leasing en rechtstreekse aankoop uitgelegd om je te helpen de financieringsoptie te kiezen die het beste bij jouw behoeften past.
Een busje leasen
Grote bedrijven leasen hun bestelwagens graag omdat het eenvoudig is en alles gebundeld is in een vast maandelijks bedrag en hetzelfde geldt voor mkb’s en zelfstandige ondernemers. Je zult waarschijnlijk een bescheiden aanbetaling moeten doen, maar je hoeft geen grote eenmalige betaling te doen zoals bij de aankoop van een voertuig, dus de kosten zijn veel gemakkelijker op te brengen.
Veel leasecontracten bevatten verzekeringen en een onderhoudspakket, zodat je de kosten van zo ongeveer alles behalve brandstof kunt bundelen in een enkele maandelijkse betaling, wat erg handig is. Het is goed om te weten dat je met shortlease voor de minimale periode van één maand kunt huren.
Btw teruggave
Als jouw bedrijf btw-geregistreerd is, kun je een deel van of alle btw terugvorderen die je betaalt op de maandelijkse leasekosten, op voorwaarde dat de bestelwagen voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Sommige leaseovereenkomsten voor bestelwagens worden echter zonder btw geadverteerd, dus het is belangrijk om dat van tevoren te weten.
Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over belastingvermindering voor voertuigen en zzp’ers.
Inleveren bestelwagen
Aan het einde van de lease heb je de mogelijkheid om de bestelwagen gewoon in te leveren of je kunt het contract laten lopen en een ander exemplaar van de leasemaatschappij krijgen, wat een goede optie is als je om de paar jaar een nieuw of verbeterd model wil.
In veel leasecontracten staan bepalingen over het aantal kilometers dat je kunt afleggen. Dit moet aan het begin van de overeenkomst heel duidelijk worden gemaakt en je bent aansprakelijk voor extra kosten als je de overeengekomen kilometerlimiet overschrijdt.
Je bent niet de eigenaar van het busje wanneer je het leaset, het is van de financieringsmaatschappij en er kunnen andere voorwaarden in het contract staan over wat je er precies wel en niet mee kunt doen
Kopen bestelwagen
Het grootste nadeel van het kopen van een bestelwagen zijn de hoge kosten vooraf. Je kunt dit natuurlijk verminderen door het te kopen met een vorm van financiering, maar je kijkt vrijwel zeker naar een hogere aanbetaling dan bij leasing.
Ook heb je geen voordeel van vaste lasten. Naast de aankoopprijs vooraf, moet je jouw eigen verzekering en onderhoud dekken, dus de kosten zijn moeilijker te voorspellen. Je zult ook de aanzienlijke afschrijvingskosten moeten dragen en je bent verantwoordelijk voor de verkoop van de bestelwagen wanneer je klaar bent dan kun je het niet aan de financieringsmaatschappij overdragen.
Als je denkt dat leasing iets voor jou is, neem dan een kijkje op https://www.huurmij.nl/.