Autoboard

Het board met alles over auto’s

Allrisk autoverzekering op naam van je kind?

Allrisk autoverzekering op naam van je kind?

Het felbegeerde rijbewijs is op zak en het is een kwestie van tijd voordat er een extra auto op de oprit staat. Tijd om alvast naar verzekeringen te kijken. Jij en je kind maken online wat proefberekeningen en schrikken van de prijzen. Je kind heeft nog geen kans gehad om schadevrije jaren op te bouwen, waardoor de verzekeraar geen korting geeft en de volle prijs rekent. En daar komt vaak nog een toeslag overheen ook, want verzekeraars lopen meer risico als ze jongeren verzekeren. Voor nu kan je kind jouw auto af en toe lenen, maar zo bouwt je zoon of dochter geen schadevrije jaren op. Je verschuift het probleem dus naar de toekomst. Hoe help je je kind het beste op weg?

Opbouw van schadevrije jaren

Schadevrije jaren worden opgebouwd per verzekering op naam van de verzekeringnemer. Ook als iemand anders als regelmatige bestuurder op de polis staat. Bij de meeste verzekeringen geldt: hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger je no-claimkorting.

Zijn er twee auto’s in je huishouden, bijvoorbeeld omdat jij en je partner allebei een auto hebben? En hebben jullie nu de kinderen wat ouder zijn eigenlijk nog maar één auto nodig in het dagelijks leven? Overweeg dan om één van de auto’s, liefst een wat oudere, op naam van je zoon of dochter te zetten. Je kind sluit een eigen verzekering af en bouwt dus schadevrije jaren op, terwijl jij en je partner de auto waar nodig ook nog kunnen gebruiken. Zeker bij oudere auto’s is de premie vaak nog te overzien. En misschien kun je je kind tegemoetkomen in kosten voor wegenbelasting of benzine? Je kind ontkomt er niet aan om met nul schadevrije jaren te beginnen, maar je kunt het opbouwen van schadevrije jaren wel makkelijker maken zodat hij of zij al wat hoger op de bonus-/malusladder staat als het tijd is voor een eigen (duurdere) auto. De premiekorting kan dan flink oplopen.

Kun of wil je geen auto op naam van je kind zetten? Bij sommige verzekeraars kan je kind schadevrije jaren opbouwen op een bromfietsverzekering en later meenemen naar een autoverzekering. Die moet dan wel bij dezelfde verzekeraar worden afgesloten.

inzittendenverzekering
inzittendenverzekering afsluiten

Tip: inzittendenverzekering

Sluit je kind een eigen autoverzekering af? De verleiding is groot om alleen voor een goedkope WA-verzekering te gaan, maar vergeet vooral de inzittendenverzekering niet. Maak een bewuste keuze tussen een ongevallenverzekering voor inzittenden en een schadeverzekering voor inzittenden. Zeker voor jongeren die met elkaar in een auto zitten is de tweede keuze echt een aanrader!

Wie kan mij advies geven?

Een goede onafhankelijke verzekeringsadviseur kan je helpen.

 

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *