Het kiezen van een geschikte aanhangwagen valt niet altijd mee. Je kunt namelijk kiezen uit een geremde of een ongeremde aanhangwagen, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste keuze weet te maken tussen de twee. Ga door met lezen hieronder om na te gaan welke aanhangwagen je moet kopen: geremd of ongeremd.
Een geremde aanhangwagen
Geremde aanhangwagens zijn voornamelijk geschikt voor het vervoeren van grotere en zwaardere spullen aangezien ze van een goede oplooprem zijn voorzien. Ga je een geremde aanhangwagen kopen, dan moet je de aanhangwagen eerst laten keuren als het laadvermogen boven de 750 kg is. Het maximaal laadvermogen van geremde aanhangers bedraagt 3.5 ton. Daar komt nog bij dat een geremde aanhangwagen over een eigen kenteken moet beschikken en dat je in bezit moet zijn van een rijbewijs BE. Vergeet echter niet dat je niet zomaar achteruit kunt rijden met deze aanhangwagens en dat ze mee remmen met de auto.
Een ongeremde aanhangwagen
Je kunt een ongeremde aanhangwagen het beste gebruiken voor het vervoeren van kleinere spullen. Deze aanhangers worden ook vaak gebruikt om groenafval te vervoeren en vanwege de afmetingen zijn ze gemakkelijk te plaatsen onder een afdak of onder de garage. Het maximaal laadvermogen van een ongeremde aanhangwagen is 750 kg, maar je kunt zonder moeite achteruit rijden. Voor een ongeremde aanhangwagen heb je slechts rijbewijs B nodig. Voorbeelden van ongeremde aanhangwagens zijn bakwagens, plateauwagens, kippers, multitransporters, motortrailers en bagagewagens.
Hoe kies ik?
Wil je een aanhangwagen kopen en vind je het moeilijk om te kiezen tussen een geremde of ongeremde aanhangwagen, dan moet je eerst bepalen waar je de aanhanger voor gaat gebruiken en over wat voor rijbewijs je beschikt. Als je grote en zware spullen moet vervoeren en je beschikt over een rijbewijs BE, dan is het kopen van een geremde aanhangwagen ideaal. Moet je echter kleine spullen vervoeren die niet veel wegen, dan volstaat een ongeremde aanhanger. Zorg voor het maken van een goede vergelijking tussen de twee opties voordat je een keuze maakt. Zo ben je verzekerd van een weloverwogen keuze.