Autoboard

Het board met alles over auto’s

Wat is een APK keuring?

Wat is een APK keuring?
De algemene periodieke keuring, afgekort APK, is al decennia oud. Het is ontstaan omdat Nederland een verouderd wagenpark had. Bij een consumentenprogramma op tv was het item ‘wrak van de weg’ en daarin kwam wekelijks een beeld van een auto die de politie van de weg gehaald had. Zo zag ik toentertijd een auto, de eigenaar had een plaatje hout op de bodem voor de pedalen gelegd en als het er niet lag dan konden de voeten zo op het wegdek gezet worden. De bodemplaat was dus volledig weg. Om het verouderde wagenpark veilig op de weg te houden kwam de APK. Dit met succes. Helemaal onbekend was het niet; de taxikeuring bestond al.

APK voor je auto laten uitvoeren door professionals

Een succes

In het aller begin werden auto’s met een blauwe kentekenplaat opgeroepen voor de keuring en later pas de auto’s met een gele kentekenplaat. Al snel waren ronduit onveilige auto’s van de weg. We kregen een jonger wagenpark, later was het wagenpark wederom verouderd, maar wel beter onderhouden omdat ze ieder jaar in de garage kwamen. Een soortgelijke keuring voor motoren is nooit echt een issue geweest omdat motorrijders zelf de motor vaak nazien en zo bijtijds gebreken ontdekken. Bij oldtimers is de situatie te vergelijken. Eigenaren van een klassieke auto of motor onderhouden het goed.

Kritiek

Vanaf het aller begin is er discussie over de APK. Wat is de goede manier van keuren? In principe geldt het moment, maar er zijn kwalitatief goede keuringsstations die keuren. Als voorbeeld; een gegeven is dat de eigenaar 20.000 kilometer per jaar rijdt, en de auto heeft banden die nu nog wel voldoende profiel hebben maar over 10.000 kilometer niet meer. De keurmeester keurt het goed meldt de auto af, attendeert de eigenaar op de komende onveilige situatie; dat is het probleem. Kan dit wel? Let er dan ook altijd zelf op als monteur. Jij moet immers veilig in je auto rijden!

Leave Response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *